Bästa Sous vide – Sous vide test för hemmakocken

0

Innehåll

Sous vide är en rätt ny sak i Sverige. Enkelt förklarat är det en tillagningsmetod där man först vakuumförpackar mat och sänker ned den i maten. Det har en relativt lång tillagningstid och ger därför otroligt mört kört, fräschare grönsaker och en relativt unik smak.

Det finns idag en mängd bra maskiner för det här och det är det vi ska gå igenom i den här guiden.

Maskinerna kommer med en mängd olika priser och det är inte alltid lätt att veta vilken man ska välja. För att underlätta för alla så kommer vi därför gå igenom fyra otroliga modeller som kommer i varierande prisklasser.

När du är färdig med guiden kommer du bland annat veta vilka modeller som ger bäst resultat, var du köper dessa och hur du går tillväga för att välja rätt modell för just dig och dina behov.

LÄS OCKSÅ: Mikrovågsugn Test – Test för alla prisklasser

Tänk på att alltid kolla in kapacitet och dylika saker. Är du en ensam person i hushållet behöver du kanske inte marknadens mest kraftfulla sous vide, utan det räcker troligtvis med en enklare modell.

På så vis kan du också spara en del pengar på maskinen som du istället kan använda till den goda maten du tänkt tillaga i den.

ÅterförsäljareModellEffektPris
Steba SV100 prof1500 WFr. 2.595,-
Steba SV50800 WFr. 1.149,-
Champion CHSV310800 WFr. 1.099,-
Melissa 16310170520 WFr. 765,-

Steba SV100 prof – Sous vide bäst i test

Steba SV100 prof är en relativt dyr modell som kommer med flera intressanta funktioner. Det här är en sous vide-cirkulator, vilket betyder att den inte kommer med ett eget vattenbad. Istället så sänker man ned maten i ett separat vattenkärl som sedan värms upp till den önskade temperaturen.

Vattnet cirkulerar i grytan och det här ska då ge ännu bättre resultat än en vanlig sous vide kan erbjuda. Det är också därför den här modellen är mycket dyrare än andra.

Den här modellen är också väldigt snabb. Det tar sjutton minuter att värma upp vattnet till 56 grader och vattentemperaturen hålls stabilt, vilket ger det bästa resultatet för maten du tillagar då en konstant värme är det som rekommenderas.

Det här är en väldigt stor maskin som rymmer 30 liter vatten. Det är också därför motoreffekten ligger på hela 1500 watt. Maskinen cirkulerar sedan 7,5 liter vatten per minut och är en av anledningarna till dess premiumkänsla.

Premiummodell

Steba SV100 Prof är en enkel modell som alla kan förstå sig på. Den kommer med en tydlig LCD-display som visar temperatur, timer och mycket annat. Den här informationen gör det enklare för en nybörjare att få bra resultat med sin mat.

Du har väldigt mycket kontroll över den här maskinen och därför även i din matlagning.

Du får själv ställa in temperaturen på allt mellan 5 och 99 grader, vilket också gör det här till en lite friare modell än andra i den här listan, där man sällan får sådan flexibilitet när det kommer till temperaturkontrollen.


Steba SV50 – Bästa sous vide

Steba SV50 är en otroligt billig modell jämfört med den föregående. Den här är också väldigt mångsidig och kan bland annat användas för allt möjligt, exempelvis grönsaker, potatis eller kött.

Det här är en sous vide-cirkulator som då har en liten motor som driver runt vattnet. På så vis garanteras du en jämn temperatur i vattnet och får ett mycket jämnt resultat för din mat.

LÄS OCKSÅ: Diskmaskin Test – Jämförelse av olika Diskmaskin Tester

Du har ett temperaturspann på 0 till 90 grader, vilket ger dig väldigt mycket kontroll över maten.

Samtidigt så behöver inte vattnet värmas upp lika mycket då du under lång tid kan tillaga den i låg temperatur. Det här leder då också till att maskinen är energisnål. Det betyder dels att den är bra för miljön, dels bra för din plånbok.

Bästa sous vide maskinen

Steba SV50 är den perfekta maskinen för den som behöver en högkvalitativ sous vide. Den ger utmärkta resultat och kommer även med en timer som kan ställas in på upp till 99 timmar.

Självklart finns det också en tydlig LCD-display som du kan använda för att se temperatur och tiden som är kvar på din timer.

Samtidigt är det här en väldigt tystlåten maskin som inte gör lika mycket ljud som vissa andra modeller. Det här kan vara bra ifall du hade tänkt ha på den under natten, det finns ingen risk att du störs utav denna modell.

Det är också en ganska lätt modell. Designen är kompakt och utan vatten i den så väger den bara 1,2 kg. Det här är väldigt lite jämfört med många andra modeller.

Det här är med andra ord en utomordentlig modell för den som vill ha en sous vide som duger till alla sorters ingredienser. Tänk bara på att inte använda för låg temperatur när du tillagar kött, det kan vara farligt om det finns bakterier kvar.

Samtidigt är den här modellen också väldigt billig jämfört med andra. Det är perfekt för dig som är ny till sous vide och inte vill lägga ut allt för mycket pengar på din första maskin. Maskinen är också kraftfull nog för att även proffs ska kunna använda den och vara nöjd med resultaten.

Utbudet har även en del andra sous vide ifall man vill jämföra med andra modeller som finns tillgängliga.


Champion CHSV310 – Bra Champion sous vide

Champion CHSV310 är också en mångsidig modell som erbjuder otroligt bra mat, oavsett vad det är för ingredienser du hade tänkt tillaga i den. Modellen är specialiserad på just temperaturprecision, en otroligt viktig detalj inom sous video.

Att hålla temperaturen konstant gör att maten smakar bättre och att du får det absolut bästa resultatet, något just den här modellen kan ordna åt dig. Små avvikelser, en risk med sämre modeller, kan leda till dålig mat som inte alls smakar lika bra.

Något som just Champion CHSV310 briljerar på är hur lättanvänd den är. En del är lite rädda för sous vide då det verkar svårt i början. Med den här modellen kan även en nybörjare tillaga otroligt god mat utan någon som helst förkunskap.

Det är en robust design och det är lätt att få igång maskinen. Den rymmer lite över 15 liter vatten och cirkulerar 8,2 liter per minut. Det här gör att vattnet håller en jämn temperatur så att du får det bästa möjliga resultatet. Det är också därför just sous vide-cirkulatorer är så väldigt populära.

Det här är också en ganska tystlåten modell så att du utan bekymmer kan ha på den under natten.

Det finns ingen risk att du störs av den och Champion CHSV310 blockerar alla ljud så att de inte smiter ut ur maskinen. Det här leder till en mer fridfull modell som inte stör varken dig, familj eller vänner. Ett stort plus om du frågar oss.

Högkvalitativ Sous vide stav

Det är inte ovanligt att sous vide-maskiner ser klumpiga ut och kommer med onödigt robust design. Den här är visserligen hållbar och solid, men den har en snygg design som också är lätt att hantera. Designen är helt enkelt mer stilren och passar in i det moderna hemmet.

Den kommer såklart med en enkel display som du kan använda för att uppdatera dig om temperatur och hur lång tid det är kvar på timern du satte. Bredvid denna display ser du också knapparna som du använder för att ställa in din timer och temperatur med.

Maskinen låter dig ställa in temperaturer mellan 0 och 92 grader, ett brett spektrum för en sous vide.

LÄS OCKSÅ: Airfryer Test – För en hälsosammare friterad mat

Utan vatten väger denna modell cirka 1,2 kg. Det här är ganska lätt och ligger i snitt med de lite lättare modellerna.

Det är också bra eftersom du då enkelt kan flytta den när den är tom. Då kan du också förvara den i ett skåp eller så om du vill, utan att behöva slita ut ryggen när du ska ta ut den igen.

Det här är utan tvekan en väldigt bra modell, inte minst då den kommer med ett ganska lågt pris. Den har också goda betyg från kunderna som har gett den 3,5 stjärnor av 5 möjliga.

Vill man ha en bra modell som klarar av alla sorters ingredienser, oavsett om det handlar om kött, grönsaker eller kanske potatis, så är Champion CHSV310 utan tvekan ett bra val för dig. Det är en bra modell för både nybörjare och experter.


Melissa 16310170 – Högkvalitativ sous vide maskin

Sous vide är det bästa sättet att få det möraste köttet som bara går. Därför är också den här Melissa 16310170 så otroligt populär. Den kommer med en stekhållare som gör den perfekt för just kött.

I övrigt är det en säker enhet som du kan använda även om du inte är en expert på sous vide.

Designen är lite mer kompakt och liten än vad man kanske är van vid. Det är däremot inte automatiskt en nackdel, tvärtom. Den har visserligen lägre kapacitet och rymmer endast 6 liter vatten. Samtidigt innebär det ett lägre pris och en bra ingångsmodell.

Vill du ha något större som rymmer runt två eller tre gånger mer så finns det sådana modeller längre upp i den här guiden.

Samtidigt är det inte en pytteliten maskin. Det finns fortfarande utrymme för två till fyra personer, eller mat åt dessa rättare sagt.

Så det är en mindre modell, men den bör räcka om det bara är ni där hemma som ska använda den. Den här modellen har också låg energiförbrukning vilket är bra för din elräkning.

Det är också bra för miljön, vilket gäller för många sous vide då dessa maskiner ofta är ganska energisnåla. Säkerheten är det inte heller några problem med på den här modellen.

Utomordentlig modell med bra funktioner

Det här är en otroligt bra basmodell som har alla nödvändiga funktioner som en sous vide bör ha.

Den kommer såklart också med en LCD-display med tydlig blå bakgrund som är lättläst. Där kan du se temperaturen och hur långt det är kvar på den timer du ställer in.

Själva maskinen är tillverkad av rostfritt stål med en bas av plast. Det här är hållbart och det finns inget som antyder att den här modellen går sönder enkelt. Själva grytan är också av stål och har såklart non stick, vilket gör den väldigt lätt att rengöra.

Med designen kan du också se din mat då locket är av härdat glas och du kan se igenom det. På så vis kan du följa din mat och se hur den blir.

Melissa 16310170 kan tillaga mat på temperaturer från 45 till 95 grader. Det här är inte lika brett som de andra modellerna i vår guide, men tillräckligt för att den ska göra bra mat.

Själva timern kan du ställa in från 30 minuter till 72 timmar som mest. Du har med andra ord bra kontroll över din mat och kan bestämma huruvida den ska tillagas en kort eller lång tid.

Själva modellen vägar 2,7 kg vilket är lite tyngre än andra billiga modeller i vår list, men helt klart lättare än de större modellerna.

Med en effekt på 520 watt kommer du att framöver kunna äta otroligt god mat, inte minst väldigt mört kött.

Leave A Reply

UPP TILL 45% RABATT PÅ REDAN NEDSATTA PRISER HOS EMMA MADRAS MED KODEN: TESTAVSNITTLäs mer »