Airfryer Test – För en hälsosammare friterad mat

0

Innehåll

Airfryers, även kallat luftfritöser, är otroligt händiga maskiner som erbjuder möjligheten att fritera mat på ett mycket hälsosammare vis. Därför har dessa maskiner också blivit otroligt populära bland kunderna.

Det finns gott om modeller på marknaden och det behöver inte alls vara svårt att hitta en bra modell som passar dig.

I vår guide nedan hittar du all information du kan tänkas behöva om luftfritöser, vilka modeller som är värda pengarna och deras olika egenskaper.

Komplett guide om luftfritöser

I vår guide går vi igenom alla luftfritöser som är värda sina pengar. Dessa kommer med lite varierande priser och du hittar både billigare och lite dyrare modeller.

Det som är gemensamt för alla i listan är att de erbjuder en otrolig prestanda och är bra val för den som är ute efter en fritös som är lite mer hälsosam.

I vår guide har vi använt oss utav bland annat tester som gjorts av konsumentrådet Råd & Rön. Vi använder även kundomdömen för att hitta de allra bästa modellerna på marknaden.

Vi listar även deras kapacitet och deras priser samt andra viktiga egenskaper.

ÅterförsäljareModellKapacitetPris
Philips HD92200,8 kgFr. 1.595,-
Tefal Actifry 2in11,2 kgFr. 1.949,-
Philips HD9240 XL1,2 kgFr. 2.350,-
Caso AF 2002,5 kgFr. 1.679,-

Philips HD9220 Airfryer – Högkvalitativ Philips airfryer

Med Philips HD9220 får du bland annat:

 • En hälsosammare friterad mat.
 • En bra kapacitet på 0,8 kg.
 • Ett av marknadens bästa priser.
Philips HD9220 Airfryer

Philips HD9220 Airfryer är ett bra alternativ för den som är ute efter en lite billigare modell och som inte känner ett behov av en jättestor sådan. Den har en kapacitet på 0,8 kg vilket är mer än tillräckligt för ett mindre hushåll.

Den har bland annat testats av Råd & Rön där den fick goda betyg. Det är däremot en lite billigare modell och kommer därför med färre funktioner än andra modeller på vår lista.

Testerna visar att den går att jämföra med ett mellanting mellan en ugn och en fritös. Maten man får med den här maskinen är god och erbjuder en bra kvalitativ känsla.

Om man läst något om den här modellen vet man också att det ofta talas om att man ska använda den till pommes. Det är däremot inte hela sanningen och det finns ingenting som stoppar dig från att använda den till exempelvis kött eller kyckling. Du får fortfarande bra resultat på maten.

Den här modellen kommer med en del funktioner och du kan bland annat ställa in temperaturen upp till 200 grader. Det kommer också med en receptbok som du kan använda för att komma igång med den.

LÄS OCKSÅ: Bästa Sous vide – Sous vide test för hemmakocken

I denna hittar du recept på vanliga friterade rätter som nuggets, fiskkakor och mycket annat. Modellen är användarvänlig och är perfekt för nybörjare då alla kan förstå hur den fungerar, ett stort plus för en billigare modell.

Modellen är också väldigt effektiv och tar endast ett par minuter att värmas upp, sedan är den redo att börja användas.

Det här är med andra ord en väldigt prisvärd modell som också kommer med ett bra pris. Du får en högkvalitativ luftfritös som klarar av allt från pommes till kött och kyckling. Det är därför också en allsidig modell som bör räcka för nybörjaren till fritöser.

Philips HD9220 Airfryer kommer också med ett integrerat luftfilter som förhindra att matos kommer ut i köket.

Högkvalitativ fritös utan olja

En fördel med luftfritöser är att du får i dig 80% mindre fett. Det här är ett stort plus och innebär att du kan äta friterat utan att behöva oroa dig lika mycket för din hälsa, eller din familjs hälsa. Samtidigt får man samma goda smak på maten som man är van vid.

Man kan också enkelt rengöra den då lådan som används inuti maskinen är löstagbar. Den kan sedan diskas för hand eller med en diskmaskin. Matkorgen i den kan också diskas i diskmaskin och båda kommer med non stick-beläggning för att vara så enkla att rengöra som möjligt.

Om man ska nämna någon nackdel så är det att den är ganska tung med sina sju kilo. Det är inte den tyngsta modellen på marknaden men det är en bra bit tyngre än andra modeller.


Tefal Actifry 2in1 YV9601 – Bra varmluftsfritös

Med Tefal Actifry 2in1 får du fördelar som:

 • Lägre fetthalt på friterad mat.
 • En fritös som klarar av både pommes och huvudrätten samtidigt.
 • En högkvalitativ luftfritös med ett bra pris.
varmluftsfritös test

Tefal Actifry 2in1 kommer från det populära varumärket Tefal och är en högkvalitativ fritös.

Den kommer bland annat med bra betyg från Which.co.uk som testade den här modellen och sedan recenserade den. Man påpekar bland annat att det är bland de få fritöser som kommer med ett extra fack.

På så vis kan du tillaga två saker samtidigt, till exempel kött eller kyckling i den ena och pommes i den andra. Då slipper du vänta i onödan och kan göra allting på samma gång.

Att laga mat i airfryer är ett hälsosamt alternativ som erbjuder en hälsosammare friterad mat, utan att man uppoffrar kvaliteten. Med denna får du en fritös som klarar av mer än bara pommes.

Du får även högkvalitativt kött eller kyckling när du använder denna. Självklart går det också att fritera andra saker som fisk i den.

Genom att man bara använder en enda matsked olja till en hel omgång pommes frites får du med andra ord en låg fetthalt på under 3%. En hel omgång motsvarar cirka 1,5 kilo för denna fritös.

Högkvalitativ 2in1-modell

Med en bra 2in1-modell så slipper du vänta med att göra den ena ingrediensen. Om du ska till exempel göra pommes och sedan något friterat måste du göra sakerna en åt gången med en vanlig luftfritös. Med denna får du alltså två fack för fritering och kan göra allt samtidigt.

Den här modellen kommer också med Tefals egna Actifry-teknik. Det här är en garanti för en spröd fritering och maskinen kommer med fyra olika program för tillagning.

Dessa program används för olika sorters rätter. Du kan alltså även göra saker som soppa, desserter eller varför inte tina portionsbröd. Det här kan du inte göra med andra modeller.

Det är samtidigt en väldigt användarvänlig modell som kommer bland annat med en inbyggd timer som stänger av maskinen när maten är färdig.

LÄS OCKSÅ: Ramsäng Test – Marknadens bästa modeller

Det här förhindrar maten från att bli bränd och innebär också att den inte överhettas. Samtidigt har den en bra värmefördelning som garanterar att all mat är varm och jämn.

Maskinen sköter också sig själv och du behöver inte göra något medan du väntar på att maten ska bli färdig. Den är också väldigt enkel att rengöra och många av delarna kan utan problem köras direkt i diskmaskinen.

Självklart kommer behållarna med non stick-beläggning som förhindrar maten från att fastna. Det går alltså med fördel att diska sakerna för hand utan att det är jobbigt.

Tefal Actifry 2in1 är ett måste för den som älskar friterat men som inte vill ha alla de ohälsosamma egenskaperna från friterad mat.


Philips HD9240 Airfryer XL – Fritös utan olja

Med Philips HD9240 Airfryer XL får du fördelar som:

 • En prisvärd modell.
 • Stor kapacitet på 1200 gram.
 • En testvinnare enligt danska Tænk.
Air fryer test

Philips HD9240 Airfryer XL är, som man hör på namnet, en stor modell som klarar av 1,2 kg mat åt gången. Det här räcker för de flesta hushållen och samtidigt kommer maten att smaka underbart, trots att fetthalten är mycket lägre än hos vanlig friterad mat.

Du använder bara en enda sked olja, vilket innebär att du använder 80% mindre fett än vid normal fritering.

Den här moderna modellen kommer också med en intelligent sensor som själv kan avgöra när din mat är färdig. Det här är också anledningen till att maten smakar bra och alltid är krispig.

Samtidigt har du en timerfunktion som du kan använda för att kontrollera temperatur och tid. Men efter det så sköter den sig självt och du behöver bara vänta.

Fritös med stor kapacitet

Med sin Rapid Air-teknik så kombinerar man cirkulerande varmluft med ett grillelement. Det här leder till att man får goda pommes och andra friterade rätter. Den har en maxkapacitet på hela 1,2 kg.

Det här är väldigt mycket utrymme och räcker för en stor mängd mat, exempelvis pommes. Maskinen stänger också av sig självt när den är färdig, vilket är säkrare och ser till att maten inte bränns.

Philips HD9240 Airfryer XL väger däremot ganska mycket med sina 7 kg och är därför en lite tyngre modell. I utbyte får du en väldigt hållbar och robust maskin som tål mycket. Den har även en mängd andra fördelar som anti-slip på undersidan.

Självklart är frityrkorgen non stick och kan gott tvättas i diskmaskinen när du är färdig. Bortsett från korgen får du också en grillpanna som ska användas för kött eller kyckling.


Caso AF 200 – Stor airfryer bäst i test

Med en Caso AF 200 får du fördelar som:

 • En högkvalitativ frytör för ett bra pris.
 • En hög kapacitet på 2,5 kg.
 • En varmluftsfritös som har hela 4,5 stjärnor av 5 möjliga.
Airfryer bäst i test

Caso AF 200 är en högkvalitativ fritös som också kommer med ett väldigt bra pris. Denna air fryer kommer också med flera bra funktioner som har gjort den till en populär modell, även om det tyska märket Caso inte är en av marknadens mest populära.

Det här är samtidigt en av marknadens största modeller med sin kapacitet på 2,5 kg. Det här gör det därför till en perfekt maskin för den som har ett stort hushåll eller som ofta har gäster över på middag.

LÄS OCKSÅ: Diskmaskin Test – Jämförelse av olika Diskmaskin Tester

Oavsett mängden mat så använder du som mest en matsked med olja. Det här innebär en mycket lägre fetthalt och en mycket nyttigare måltid.

Samtidigt är den snabb på att värma upp sig och att tillaga maten. Inte minst då den har en snabb cirkulation av varmluft som bidrar till snabbare tillagning och mer jämna resultat.

Effektiv och många olika program

Modellen har en display som är en LCD. Den använder du för att se tiden och temperaturen och kan även kontrollera dessa. Du väljer själv temperatur med 5 graders steg, allt mellan 60 och 200 grader finns.

Timer finns det också som du kan ställa in för att få maten precis som du vill ha den. Självklart har Caso AF 200 också självavstängning, vilket gör den säker och förhindrar maten från att bli förstörd. Värmen hålls också inne då den är ordentligt isolerad.

Du kan därför inte bränna dig på utsidan. Insidan består av rostfritt stål och är väldigt enkel att göra rent. Det här är viktigt då man inte vill ha gammalt fett eller smuts.

Maskinen kommer med sex olika program som sköter sig självt. Dessa program lämpar sig bäst för specifika ingredienser och är väldigt enkla att förstå sig på.

Det här gör modellen ännu enklare att förstå sig på och tag bort gissandet från att använda den för att tillaga maten, ett stort plus för den som inte är van vid dessa maskiner.

Den här modellen kommer med ett rimligt pris för den kvalitet man får. Låt inte det okända märket skrämma dig, den har fått 4,5 stjärnor av 5 möjliga baserat på nästan 1400 kunder. Det här är ett gott tecken på den kvalitet man får med den här maskinen.


Källor

Leave A Reply

UPP TILL 45% RABATT PÅ REDAN NEDSATTA PRISER HOS EMMA MADRAS MED KODEN: TESTAVSNITTLäs mer »