Robotgräsklippare Test – För stora och små trädgårdar

0

Innehåll

Robotgräsklippare är helt fenomenala och kan underlätta en hel del, inte minst om du har en större trädgård.

En liten robotgräsklippare räcker gott och väl för de allra flest och kan sköta slitgörat, så att du slipper det. Inte bara sparar du in en hel del tid på det viset utan också en hel del energi som annars slösas på att klippa gräsmattan.

Det finns otaligt många modeller idag och dessa kommer i många olika prisklasser. I vår guide nedan hittar du allt från lite billigare till lite dyrare modeller. Dessa kommer med olika egenskaper och vi listar även deras körtid, en viktig faktor.

Test av robotgräsklippare

När det finns tillgängligt använder vi oss av självgående gräsklippare test från olika konsumentråd och experter. På så vis kan vi ge en mer rättvis bild av de olika modellerna och kan lyfta både för- och nackdelar som de eventuellt kan tänkas ha. På så vis blir du mer insatt i modellen du köper och kan ta ett bättre beslut om huruvida det är just rätt modell för dig och ditt hushåll.

Nedan hittar du fyra otroligt bra gräsklippare som alla har bra prestanda och rimliga priser för det du får med modellerna.

ÅterförsäljareModellKörtidPris
Robomow RC304U45-50 min.9.899 kr.
Robomow RC308U60-70 min.10.799 kr.
Robomow RS615U90-110 min.20.990 kr.
Wolfgarten Loopo M100060-70 min.8.888 kr.

Robomow RC304U – robotgräsklippare bäst i test

robotgräsklippare test

Det här är en riktigt högkvalitativ modell som bland annat fått goda resultat i tester från Råd & Rön. Det här är en bra modell för pengarna och lämpar sig för de flesta trädgårdar. Den klarar bland annat av gräs som har en längd mellan 15 och 60 mm, vilket är riktigt långt och innebär att den inte heller behöver vara på överdrivet ofta, om du nu inte vill hålla den på just 15 mm. Du ställer själv in hur kort du vill ha din gräsmatta och kan ändra det när du vill.

LÄS OCKSÅ: Bäddsoffa Test – Köp en ny Bäddsoffa till dit hem

Den här modellen klarar också av att köra i slutningar på 20 grader. Det här är viktigt om du har kullar eller en ojämn gräsmatta. Annars riskerar den att välta eller helt enkelt ignorera vissa delar av din gräsmatta.

Robomow RC304U är gjord för just stora trädgårdar och har en körtid på cirka 50 minuter. Det här räcker för de allra flesta trädgårdar och roboten kan klippa gräset på ytor som är upp till 1000 kvadratmeter stora. Den klarar alltså av din gräsmatta, såvida du inte äger en massiv gård, då får det nog bli två av dessa.

Automatisk gräsklippare underlättar

Modellen har en klippbredd på 28 cm och klipper även bredvid hjulen. Det här innebär att du inte får några fula spår i din gräsmatta som man kan få med vissa andra modeller.

Modellen fungerar på alla sorters gräs och är väldigt användarvänlig. Den har ett enkelt litiumbatteri som du enkelt laddar genom den medföljande stationen. Att ladda den tar endast 50 minuter för att den ska vara helt fulladdad.

Dessutom kan du kontrollera hela den här robotgräsklipparen med hjälp av en app. Du laddar ned denna gratis och du kan sedan använda den för en mängd olika åtgärder. Du kan bland annat stänga av eller sätta på gräsklipparen, justera inställningar för gräsets längd och även hålla koll på dess driftstatus.

Det här är en väldigt högkvalitativ modell som samtidigt kommer med ett rimligt pris. Det är också en av de billigare modellerna i vår lista, trots att det här är en testvinnare och erbjuder en fantastisk prestanda. Så om du behöver en bra gräsklippare till ditt hem så är det definitivt en Robomow RC304U du borde titta på.

Modellen har som sagt ett högt pris men är relativt billig jämfört med många konkurrenter. Den kostnadsfria appen är också ett stort plus som gör att man inte måste vara hemma för att hålla koll på klippandet. Modellen väger också 18 kg och har bra dimensioner.


ROBOMOW RC308U – bästa robotgräsklipparen för pengarna

Bästa robotgräsklipparen för pengarna

ROBOMOW RC308U är en känd modell från ett minst lika känt varumärke. Det är en bra modell som kommer med riktigt bra prestanda. Den har också goda betyg från kunderna som gett den 3,2 stjärnor av 5 baserat på mer än 3000 omdömen! Med den här modellen får du en premiumklippare som klarar av det mesta.

Till att börja med så har den en körtid på cirka 70 minuter, alltså lite över en timme. Det här räcker till de allra flesta gräsmattorna. Den här sköter såklart sig själv och kommer att köra till laddstationen när batteriet är lågt.

Modellen kommer också med en fin design som passar bra in i allas trädgårdar. Det är däremot inte bara en snygg design utan också en praktisk sådan. Bladet som den klipper med når till de yttre kanterna på gräsklipparen, vilket innebär att du inte får fula spår i gräsmattan och att det blir en jämn klippning.

Bra robotgräsklippare för alla

För att kontrollera var den här roboten klipper kan du använda de kablar som följer med maskinen. Du använder dessa för att avgränsa din gräsmatta så att roboten inte åker fel. Totalt får du hela 200m kabel och 250 peggar för att fästa kabeln med, vilket bör räcka för de allra flesta hushållen.

LÄS OCKSÅ: Kontinentalsäng test – Komplett guide med kontinentalsäng test

Roboten är också väldigt säker. Om den kör på något, exempelvis ett staket, kommer den automatiskt att vända och köra åt andra hållet. Den stannar också av helt om man lyfter den, för att förhindra att någon blir skuren av bladen.

På säkerhetsfronten får du också en egen PIN-kod som du kan använda för att låsa den. Då kan ingen aktivera den utan din kod.

Gräsmattan klarar av upp till 1500 kvadratmeter och är alltså en lite kraftigare maskin. Det rättfärdigar också det lite högre priset på ROBOMOW RC308U. Man får alltså det man betalar för och det finns egentligen inga nackdelar med modellen.


Robomow RS615U – Liten robotgräsklippare robomow

Liten robotgräsklippare

Det här är en av marknadens mest kraftfulla robotgräsklippare. Den klarar av att klippa i hela 90-110 minuter och klarar av en sträcka på 1600 kvadratmeter.

Det är också därför den här modellen fick bra betyg från Råd & Rön när de testade den här roboten. Robomow RS615U kommer från det välkända varumärket som har mer än 20 års erfarenhet när det kommer till dessa robotar.

Med den här klipparen får du alltid ett perfekt resultat och dess klippförmåga är närmast oslagbar. Det är också därför kunderna är nöjda med modellen. Det var även det här som konsumentrådet syftade på när de utförde sina tester.

Något som alla kommer att uppskatta är framförallt hur väl den sköter kantklippning. Det här är något som många sämre robotar slarvar med och resultatet är att man har oklippta kanter.

Men den här enheten har ett blad som är bredare än själva hjulen. Du slipper därför onödiga spår och kanter som du behöver klippa manuellt.

Modellen kommer däremot med många andra små guldkanter. Du har bland annat en automatisk regnsensor som gör att klipparen återgår till sin laddningsstation om det börjar regna. Den väntar då tills att regnet är borta och återgår sedan till att klippa din gräsmatta. Mer händigt och bekvämt än så blir det knappast.

Som med andra modeller från Robomow så finns det mycket fokus på säkerhet. Om en robot inte är säker så kan det leda till olyckor eller stölder. Till at börja med kan du styra hela roboten direkt från din smartphone eller platta.

Det här görs genom företagets officiella app som du laddar ned gratis. Du kan där ställa in vilka dagar den ska klippa, hur kort gräset ska vara och så vidare.

Du får även en personlig pinkod. Den här använder du för att spärra den så att ingen annan kan stjäla din robotgräsklippare. Man måste alltså ha koden för att komma åt klipparen, vilket är ett bra litet säkerhetsnät. Vidare så finns det en varning om någon försöker lyfta den, oavsett om den klipper eller laddar. Det här är dels för att ingen ska skada sig dels för att förhindra stölder.

Det här är med andra ord en otroligt högkvalitativ gräsklippare, vilket också förklarar det högre priset.

Om du inte har råd med den eller bara vill ha något billigare så har tillverkaren flera billigare alternativ som också är väldigt bra. Men priset på denna enhet är värt pengarna och du kommer knappast bli missnöjd med en Robomow RS615U i din trädgård.


Wolfgarten Loopo M1000 – självgående gräsklippare

självgående gräsklippare

Det här är också en modell som testades av Råd & Rön, så redan där vet du att det bådar gott för den här modellen. Wolfgarten är inte ett lika känt märke som Robomow, men de producerar högkvalitativa modeller som också kommer med väldigt rimliga priser.

Den beskrivs som en effektiv modell som har flera praktiska funktioner som underlätta i din trädgård. Det enda negativa man egentligen kunnat komma på om modellen är att den är lite tyngre än andra modeller, men dessa maskiner ska inte lyftas så det kommer knappast vara något bekymmer för dig där hemma.

LÄS OCKSÅ: Skrivare Test – Komplett Skrivare Test

Modellen klarar av upp till 1000 kvadratmeters arbetsområde. Det här är alltså en bra modell om du har en lite större trädgård. Det går också bra även om du har kullar eller sluttande områden då denna Wolfgarten Loopo M1000 klarar av en lutning på upp till hela 36%.

Maskinen har också en bra körtid på 45-50 minuter. Vidare så tar det bara ungefär en timme att ladda modellen, vilket ändå är rimligt för en lite billigare modell.

Bra gräsklippare för ett lika bra pris

Som andra modeller kommer även denna med en regnsensor. Det innebär att den inte klipper när det regnar, istället kör den tillbaka till sin station och laddar sig. När regnet har avtagit kommer den att automatiskt fortsätta sitt program och klippa färdigt. Det här är smidigt och innebär att du inte hela tiden måste sitta och bevaka robotgräsklipparen.

Den har också ett bra navigationssystem som gör det enkelt för den att navigera oavsett miljön. Dess sensor gör bland annat att den inte åker på samma ställer flera gånger, vilket sparar in tid och garanterar jämna resultat.

Klipparen lämnar också allt gräs på mattan vilket agerar kompost åt den. Vill man bli av med gräset får man då börja kratta. Du kan också kontrollera den här via telefonen om du vill det. Det finns även barnspärr och annat användbart inbyggt i den här enheten som håller dig och din familj säker.

Barnspärren gör till exempel så att den omedelbart stannar om någon lyfter på roboten. Det innebär bland annat att du enkelt kan flytta på den utan att faktiskt stoppa klippningen. Det är bara att lyfta den och sedan placera den dit du vill ha den.

Det här är med andra ord en väldigt prisvärd modell som kommer med ett helt okej pris. Med den kvalitet man får så finns det inte heller något att klaga över. Det är också en av de billigare modellerna på vår lista.


Källor

  • Radron.se

Leave A Reply

UPP TILL 45% RABATT PÅ REDAN NEDSATTA PRISER HOS EMMA MADRAS MED KODEN: TESTAVSNITTLäs mer »