Bäddmadrass test – Få en bättre nattsömn

0

Innehåll

Bäddmadrassen är den delen av sängen som du har allra mest kontakt med. Det är därför väldigt viktigt att du faktiskt har en riktigt bra sådan. Det finns idag massvis med madrasser att välja mellan och det finns både bra och dåliga alternativ. Det är därför viktigt att man sätter sig in i vad som avgör om en madrass är bra eller inte.

Med tanke på att vi spenderar cirka en tredjedel av vårt liv med att sova, är det inte heller en bra idé att man har en dålig madrass. Visserligen bör man se till att ha en riktigt bra säng, men madrassen är den delen som du enklast kan byta ut, utan att behöva köpa en ny säng.

LÄS OCKSÅ: Resårmadrass Test – Med fullständig jämförelse

En bra madrass bidrar till en mycket bättre nattsömn och ger dig mycket bättre förutsättningar att vila ut kroppen ordentligt. En dålig madrass kan däremot orsaka problem för nacke och rygg.

Dålig nattsömn kan också orsaka en hel del bekymmer, inte minst då sömnbrist kan öka risken för en mängd olika sjukdomar och påverka din vardag negativt.

Exakt vad som avgör om en madrass är bra eller inte är däremot inte lika lätt att veta. Det finns en hel del saker att tänka på och det är därför den här guiden finns. Genom kan du enkelt sätta dig in i vad som gör en madrass bra.

Vi går också igenom ett par modeller som finns på marknaden. Dessa är alla välrekommenderade och är garanterade att ge dig en otrolig nattsömn.

ÅterförsäljareModellDimensionerPris
Venus Resårmadrass80 x 200 cm
90 x 200 cm
90 x 210 cm
120 x 200 cm
140 x 200 cm
160 x 200 cm
180 x 200 cm
Fr. 4.990,-
Emma Bäddmadrass70 x 200 cm
80 x 200 cm
90 x 200 cm
100 x 200 cm
120 x 200 cm
140 x 200 cm
150 x 200 cm
160 x 200 cm
180 x 200 cm
200 x 200 cm
Fr. 1.980,-
BN Latex80 x 200 cm
90 x 200 cm
90 x 210 cm
120 x 200 cm
140 x 200 cm
160 x 200 cm
180 x 200 cm
Fr. 7.990,-
Emma Original80 x 200 cm
90 x 200 cm
90 x 210 cm
120 x 200 cm
140 x 200 cm
150 x 200 cm
160 x 200 cm
180 x 200 cm
200 x 200 cm
Fr. 3.720,-
Senses Resårmadrass80 x 200 cm
90 x 200 cm
90 x 210 cm
120 x 200 cm
140 x 200 cm
160 x 200 cm
180 x 200 cm
Fr. 7.990,-

Venus Resårmadrass – Bäddmadrass bäst i test

Venus resårmadrass kommer med flera goda egenskaper och har bra betyg från kunderna hos Bättre Nätter, med bland annat fyra av fem stjärnor. Det här är en uppgraderad madrass som kommer med bland annat sju komfortzoner och modern stoppning.

Priset är också relativt lågt sett till den höga kvaliteten man får när man köper denna. Madrassen är av skandinavisk kvalitet vilket också är ett stort plus.

Venus madrassen kommer med ett komfortskikt som består av hybridskum. Det här erbjuder bland annat en ordentlig temperaturreglering oavsett om det är mitt i vintern eller en het sommarnatt. Hybridskum kommer med fördelen att det både är elastiskt och väldigt hållbart.

Det här innebär dels att du får ett utomordentligt stöd för din kropp, dels att du kan ha den här madrassen väldigt länge. Den förlorar inte sin fasthet lika snabbt och kommer fortsätt att avlasta din kropp i många år framöver. Det håller din madrass fräsch och ventileringen förhindrar fukt och temperatur från att bli ett bekymmer.

Bortsett från skummet har du också pocketfjädrar. Denna madrass kommer med 220 per kvadratmeter och bidrar till att madrassen anpassar sig efter din kropp. Dessa fjädrar är fördelade över sju komfortzoner som hjälper dig att ge dig den storts stöd som de olika kroppsdelarna behöver.

Madrassen är tillverkad i Danmark och säljs bland annat med sängar som har träramar av svensk tall. Så du får helt skandinavisk kvalitet och kan räkna med att madrassen håller länge, inte minst när du använder den till en av de tillhörande sängarna, vilket rekommenderas starkt.

Den här madrassen kan däremot användas till mer eller mindre vilken säng som helst. Den kommer också i ett gott utbud av storlekar, vilket gör det möjligt att hitta en storlek för alla.

Om du har en mindre enkelsäng så kan du kika på storlekarna 80×200, 90×200, 90×210, 120×200 eller 140×200.

Om du har en större säng så kan du istället ta och kika på modeller som 160×200 eller 180×200. Dessa är lite större och ger dig mer utrymme att sprida ut dig på, eller göra plats för två om det är aktuellt.


BN Latex – Bästa bäddmadrassen enligt kunderna

BN Latex är en bäddmadrass som är utvecklad av företaget Bättre Nätter, en välkänd skandinavisk leverantör av sängar och madrasser. Madrassen är ofta på rabatt och kommer med väldigt bra betyg från kunderna, med fem stjärnor utav fem möjliga.

Den är av riktigt hög kvalitet och du kommer snabbt att inse att det här är en av de bättre bäddmadrasserna på marknaden.

Madrassen kommer med hela 300 pocketfjädrar per kvadratmeter. Det är väldigt hög om man jämför med många andra modeller som kommer 220 till 250.

Det här ger dig en helt ny fasthet och ser till att sängen ger dig optimalt stöd. Dessa fjädrar är i sin tur fastsvetsade individuellt i en liten påse. Det här gör dem mer flexibla och elastiska, vilket innebär ett ännu bättre stöd för din kropp.

LÄS OCKSÅ: Kontinentalsäng test – Komplett guide med kontinentalsäng test

Fjädrarna är sedan indelade i sju olika komfortzoner. Vissa delar av din kropp har ett helt annat behov av stöd än andra, så dessa zoner är nödvändiga för att du ska få den komfort du behöver för en god natts sömn. Madrassen anpassar sig därför ännu bättre efter din kropp.

Madrassen finns också i en extratjock variant där du får 500 pocketfjädrar per kvadratmeter. Det här ger dig ännu bättre stöd och är aktuellt om du väger över 95 kilo. Om du väger under det kan madrassen istället vara onödig hård, så ha detta i åtanke när du väljer tjocklek.

Det här är däremot inte allt. Madrassens stoppning består också av ett tjockt skick av latex på 4cm. Latex har bra fasthet och trycker därför tillbaka mot din kropp där den tynger ned madrassen. Det här gör den visserligen mer bekväm, men framförallt avlastar det kroppen och förhindrar den från att ligga ojämnt på nätterna.

BN Latex är utan tvekan den bästa madrassen hos Bättre Nätter och den kommer också i en mängd olika storlekar. Du har bland de mindre 80×200, 90×200, 90×210, 120×200 och 140×200.

Sedan finns det även de två större modellerna på 160×200 och 180×200 för den som har en extra stor säng.


Senses Resårmadrass – Bäst i test madrass

Senes är en högkvalitativ resårmadrass som kommer med väldigt många positiva egenskaper och går att jämföra med BN Latex eller Venus som vi tidigare gått igenom ovan.

Senses sängar kommer med höga betyg och är kända för den lyxiga kvaliteten som de erbjuder. Inte bara är sängarna bekväma, utan det gäller även för resårmadrassen som går att köpa separat ifall man redan har en högkvalitativ säng.

Senses är väldigt lik Venus och har snarlika egenskaper när man jämför stoppningen. Till att börja med har du 220 pocketfjädrar som håller upp kroppen.

Dessa ger dig ett otroligt bra stöd och fjädrarnas elasticitet anpassar sig efter din kroppsstruktur. Det här är otroligt viktigt för att du faktiskt ska kunna slappna av när du ligger ned.

Även denna modell kommer med en extra tjock modell som då har 500 pocketfjädrar.

Det här är en fastare modell och bör alltså inte köpas av den som väger under 95 kilo, för då kan det istället bli hårt och obekvämt att sova på den.

Runt dessa fjädrar hittar du sedan det högkvalitativa hybridskummet som erbjuder dig ett fenomenalt stöd.

Hybridskum ventilerar väldigt bra, vilket dels reglerar temperaturen men det håller också borta fukt. Utöver det har skummet en bra fasthet och elasticitet, vilket gör att madrassen håller sin ursprungliga form mycket längre.

På så vis får man mer för pengarna och slipper byta madrass lika ofta, vilket gör det till ett ekonomiskt val i längden.

Resårmadrassen Senses kommer i de sedvanliga storlekarna. Du hittar den därför med måtten 80×200, 90×200, 90×210, 120×200, 140×200, 160×200 och 180×200.

Du kan därför använda den här madrassen oavsett vilken säng du har eller vilken storlek den är på. Den kommer också i färgerna antracit, en sorts svart färg, och ljusgrått om du föredrar en något ljusare madrass för din säng.


Test av bäddmadrasser

När man ska hitta en ny madrass finns det en hel del saker man ska ta och tänka på. En bra madrass ska inte bara vara bekväm, för då finns risken att du hamnar med en alldeles för mjuk en.

Det ska finnas en bra balans mellan fasthet och mjukhet, samtidigt som man måste hitta en madrass som är bra lämpad för just din kropp.

Är man lång och smal så är det till exempel bättre med en lite mjukare madrass. Samtidigt måste en kortare och lite rundare person ha en fastare madrass som håller upp kroppen på rätt sätt.

Det viktigaste är att kroppen avlastas ordentligt och faktiskt vilar ut när man ligger ned. Annars finns risken att du drabbas av utmattning och sliter ut kroppen, trots att du spenderar tillräckligt med tid i sängen.

När du testar en madrass så är det också viktigt att du tittar på det material den består av. Högkvalitativa bäddmadrasser har idag pocketfjädrar. Dessa är högkvalitativa fjädrar som individuellt anpassar sig efter din kropp.

LÄS OCKSÅ: Ramsäng Test – Marknadens bästa modeller

Det här ger ett stöd som är mer personligt anpassat och försäkrar att du också är bekväm när du ligger ned.

Det du också ska kika på när det gäller pocketfjädrar är antalet per kvadratmeter. Det är vanligt idag med 220 till 250 per kvadratmeter. Det här försäkrar att man får ett bra stöd och samtidigt är bekväm. Men dessa fjädrar har en viktgräns på cirka 95 kilo, men som tur är finns det en lösning på detta.

De allra flesta leverantörer idag, som erbjuder högkvalitativa sängar och bäddmadrasser, erbjuder idag extra fasta madrasser.

Dessa kommer då istället med ett dubbelt skick, då landar du på cirka 500 pocketfjädrar per kvadratmeter. Det här säkerställer att din kropp hålls upp riktigt ordentligt och får den avlastning som den behöver.

Dessa pocketfjädrar är sedan fördelade i olika komfortzoner. Olika delar av kroppen behöver olika sorts stöd, så dessa zoner arbetar för att bättre ge dig det stöd du behöver.

En bra bäddmadrass bör ha minst fem av dessa. Det finns däremot många på marknaden som idag erbjuder sju komfortzoner, vilket såklart är ännu bättre.

Sen vill man såklart titta på priset också. Det är lätt att tro att man måste köpa en dyr madrass för att få kvalitet, men så är inte fallet längre.

Nu för tiden kan du hitta den bästa madrassen för dig, som ger en komfortabel säng, även på en budget. I vår lista som du såg tidigare hittar du flera bra exempel på billigare bäddmadrasser som är bekväma och fasta.


Bäddmadrass memoryskum test

En annan viktig egenskap hos madrasser är vad som finns runt pocketfjädrarna. Det finns allt som oftast någon sorts skum eller annan stoppning. Det här är det som ger madrassen sin fasthet och som avlastar kroppen.

Du har flera olika alternativ här och det finns mycket att välja på, men exakt vad som fungerar bäst för dig varierar beroende på vad som är viktigt för dig.

Det finns två sorters material du ofta kommer att stöta på när du kollar på madrasser. Det ena är latex och det andra är minnesskum, eller memory foam som det heter på engelska.

Dessa är båda två högkvalitativt material som kommer med en mängd fördelar för den som är ute efter en bekväm madrass.

Latex är ett fast och organiskt material som är väldigt allergivänligt. Det kan också andas ordentligt vilket innebär att du får en madrass som kan göra sig av med fukt och reglera temperatur på ett mycket bättre sätt.

Latex är väldigt vanligt i bäddmadrasser och är populärt inte minst för den avlastning som det ger din kropp.

Minnesskum är också väldigt populärt. Materialet kan också andas ordentligt men kommer med fördelen att skummet ”minns” din kropp efter att du har använt den. Du sjunker ned mer och madrassen formar sig sedan efter din kropp, vilket bidrar till ännu mer avlastning och ett ännu bättre stöd för din kropp.Det här har gjort materialet väldigt populärt och det finns idag många bäddmadrasser med minnesskum, både billiga och dyra modeller.

Det här har gjort materialet väldigt populärt och det finns idag många bäddmadrasser med minnesskum, både billiga och dyra modeller.

Leave A Reply

UPP TILL 45% RABATT PÅ REDAN NEDSATTA PRISER HOS EMMA MADRAS MED KODEN: TESTAVSNITTLäs mer »