Matberedare Test – för alla ändamål

0

Innehåll

En matberedare är ett smidigt redskap som kan underlätta något enormt i ditt kök. I grund och botten är det en hjälpreda som hjälper dig att knåda deg, mixa smoothies, hacka grönsaker och frukt.

Det innebär att du slipper göra det för hand och kan istället fokusera din tid och energi på resten av det du gör i köket.

Dessa redskap är otroligt populära och det är lätt att tro att man måste betala mycket för dessa. Som tur är så finns det massvis med alternativ på marknaden och det är inte svårt alls att hitta en som kommer med ett mer överkomligt pris.

Guider till matberedare

Med så många alternativ på marknaden är det viktigt att man faktiskt jämför lite olika modeller och får en inblick i vad som skiljer dem åt.

Med den kunskapen är det enklare att ta ett bra beslut om just vilken maskin som passar dig och ditt hushåll. Det som kan vara avgörande är bland annat kapaciteten.

LÄS OCKSÅ: Bästa Sous vide – Sous vide test för hemmakocken

Hur mycket en matberedare rymmer är väldigt viktigt och det är därför viktigt att du tänker på just den här detaljen.

För någon som förbereder större projekt i köket kan det vara helt nödvändigt med en kapacitet på över 3 liter, medan ett mindre behov kan innebär att 2 liter räcker gott och väl.

ÅterförsäljareModellKapacitetPris
KitchenAid 5KFP13353,1 LFr. 2.719,-
OBH Nordica 6795 First Kitchen3,5 LFr. 849,-
Braun FP30102 LFr. 749,-
Magimix CS5200XL3,7 LFr. 3.290,-

KitchenAid 5KFP1335 – Matberedare bäst i test

Matberedare bäst i test

KitchenAid 5KFP1335 är en högkvalitativ matberedare som faktiskt blev testvinnaren hos Råd & Rön när de skulle avgöra vilken den bästa matberedaren är.

Även hos danska konsumentrådet Tænk har man gett bra betyg. Även omdömen från kunder är positiva.

Det här är en effektiv matberedare på 3,1 liter som duger till det allra mesta. Den har en motor på 300 watt och har därför lägre effekt än vissa andra modeller.

Men den klarar av mycket och kan användas till att hacka, strimla, vispa, knåda, röra, mixa, blanda, skära och riva saker.

Den kommer med två olika hastighetslägen och har även en pulsfunktion så att du kan anpassa hastigheten efter de resultat du är ute efter. Den kommer med två skålar, en på 3.1 liter och en mindre på 950 ml som kan användas till mindre projekt

Matmixer som duger till det mesta

Med maskinen får du ett skärsystem med sex olika inställningar. Du kan välja allt från 1 till 6 mm för att skära dina ingredienser. Knivarna kan arbeta både horisontellt och vertikalt, så den funkar till alla sorters ingredienser som du kan tänkas vilja skära i den.

Den har också en bred påmatare och ett inmatningsrör som kommer med tre delar. Dessa får plats i varandra och du kan då använda det rör som du tycker passar bäst till det du ska bereda i maskinen.

Maskinen är såklart halksäker, vilket är viktigt för en matberedare då den används i köket. Den är lätthanterlig och användarvänlig, ett stort plus.

Du kan köpa den här matberedaren hos olika återförsäljare.


OBH Nordica 6795 First Kitchen – Bra köksberedare

Matberedare test

Om du är ute efter en högkvalitativ matberedare så är OBH Nordica 6795 ett riktigt bra alternativ. Den här hamnade på andra plats hos Råd & Rön där den fick 82 poäng, jämfört med första platsen som fick 83, den föregående modellen vi gick igenom.

 Den är ett användarvänligt alternativ som kan underlätta en hel del i köket, oavsett om du bor ensam eller är en hel familj. Den kommer också med ett väldigt överkomligt pris när man tittar på funktionerna som följer med den här maskinen.

Motoreffekten ligger på 700 watt, vilket är riktigt starkt och klarar av mycket. Du får också en del olika tillbehör med den här.

Du får bland annat plattor för att riva eller skära ingredienser och dessa kommer i både grova och fina varianter. Den har även en inbyggd termostat som förhindrar den från att överhettas.

Vidare så har du två hastighetslägen och en pulsfunktion så att du kan justera hastigheten beroende på ingredienserna du vill skära.

Hjälpsam matmixer med stor volymkapacitet

Den här matmixern kommer också med stor volym där du får en skål som har 3,5 liter i kapacitet. Det är däremot inte det enda man får.

Du får också en blenderkanna på 1,8 liter som tål värme och kyla. Denna är i okrossbar plast och klarar av allt.

Du får även en 2-i-1-tratt som underlättar när du ska ha ned ingredienser i maskinen. Du kan sedan använda matberedaren OBH Nordica 6795 för att skiva, knåda, hacka och mixa ingredienser i den.

Maskinen finns tillgänglig hos flera olika webbutiker.


Braun FP3010 – Billig matberedare

Billig matberedare

Braun FP3010 är en testvinnare som landade på tredje plats hos Råd & Rön. Den fick 79 poäng och fick beröm för ljudnivå och de många funktionerna.

Den anses också vara effektiv och kommer med en bra kapacitet, vilket gör att den passar till det mesta. Den här maskinen har däremot inget blender, vilket kan vara ett problem för den som har ett behov av en sådan.

LÄS OCKSÅ: Airfryer Test – För en hälsosammare friterad mat

Den här maskinen kan hjälpa dig med tidskrävande uppgifter i köket. Bland annat kan den underlätta med saker som att hacka, knåda, strimla och skära. Den har en effektiv motor på 600 watt, vilket inte är för lågt eller överdrivet högt. Det innebär att den även kan skära hårda saker som nötter utan större bekymmer.

Liten matberedare

Det här är en lite mindre beredare, men det är definitivt inte den minsta på marknaden. Du får en behållare som rymmer 2 liter, vilket visserligen är mindre än de andra på listan men det är tillräckligt stor för de flesta projekten man kan tänkas ha i åtanke.

Du behöver inte välja hastigheten i olika hastighetslägen. Istället kan du justera den fritt beroende på vad det är du gör.

Det ger dig lite mer kontroll över hastigheten och du kan enklare anpassa den efter det du ska bereda. Det innebär också att maskinen har totalt femton olika hastigheter plus pulsfunktion.

Du får totalt sju olika delar, bland annat degkrok, visp och en mängd olika skivor för att strimla och riva ingredienser. Det här är också en väldigt kompakt maskin som inte tar så överdrivet mycket plats, ett stort plus för den som har ett fullt kök.


Magimix CS5200XL – Bästa matberedaren men också dyrast

Bästa matberedaren

Magimix CS5200XL är en matberedare som fick 71 poäng hos Råd & Rön. Den fick även bra betyg från Tænk. Den har även bra omdömen från kunder som har gett den hela 5 stjärnor. Det är en mångsidig matberedare som klarar av en väldig massa olika uppgifter.

Den har också bra prestanda och god hållbarhet. Det är samtidigt en lite dyrare modell, vilket man bör tänka på.

Maskinen kommer med en motoreffekt på 1100, vilket gör det till den kraftfullaste på vår lista. Den är med andra ord väldigt kraftfull och klarar av de allra flesta ingredienser.

Du kan därför använda den utan bekymmer för att hacka, strimla, pressa, vispa, mosa och knåda. Den har också en blender som du kan använda för att göra soppor, smoothies eller shakes.

Det är också den maskin med högst kapacitet här på listan. Du får med tre olika skålar med maskinen där den största rymmer 3.7 liter. Den andra rymmer 2.6 och den minsta är på 1.2 liter. Så du har en skål för allt och bör knappast få platsbrist för dina ingredienser.

Skålarna är såklart BPA-fria och kan också förvaras i varandra. På så vis tar de mindre utrymme och kan lätt ställas undan till nästa användning.

Bra matberedare

Med din Magimix CS5200XL får du en mängd olika användbara funktioner och motorn kommer att klara av dem alla.

Till att börja med så är det en tystgående maskin vilket innebär att man inte behöver störa någon eller få problem med hörseln när man använder den.

Matberedaren har också ett bra inmatningsrör. Det här använder du för att ta ned ingredienserna och det är ett extra brett rör på den här maskinen. Det innebär att du inte behöver skära ned dina ingredienser så överdrivet smått för att enkelt få ned dem i maskinen.

LÄS OCKSÅ: Mikrovågsugn Test – Test för alla prisklasser

Om det är något man kan tänkas vilja klaga på så är det att maskinen bara har ett hastighetsläge. Det här behöver inte nödvändigtvis vara ett bekymmer men det finns inte mycket kontroll här. Du har däremot en pulsfunktion som med alla andra matberedare.

Till din maskin får du en mängd olika tillbehör för att hjälpa dig i köket. Till att börja med har du locket. Du får även en visp, flera rivblad i olika storlek, en press för citrusfrukter och en kniv.

Du får också en spatel och det följer faktiskt med en receptbok också. Du kan förvara alla tillbehören i den förvaringslåda som följer med den här maskinen.

Så med Magimix CS5200XL får du inte bara en högkvalitativ matberedare, du får också ett helt set till ditt kök som klarar av det mesta.

Det motiverar också priset eftersom du får lite mer än bara en vanlig matberedare med mixer. Alla delarna är också avtagbara och kan diskas i diskmaskin. Själva basen av maskinen ska däremot bara torkas med fuktig trasa.

Det här är med andra ord en högkvalitativ matberedare och det är troligtvis den enda beredaren du kommer att behöva i ditt kök.

Den rymmer mycket och klarar av i princip alla sorters ingredienser du kan tänkas vilja ha ned i den, så det är inte konstigt varför den fått bra poäng.

Om du vill köpa en Magimix CS5200XL får du som sagt vara beredd på ett lite högre pris. Du kan välja den butik du gillar bäst och de har liknande priser på alla butiker.


Köp rätt modell för just ditt kök

Något du bör tänka på när du ska köpa den här sortens maskin är att matberedare kommer med olika egenskaper.

Det är alltså inte per automatik att alla sorters modeller fungerar för dig. Beroende lite på vad du tänkt göra med apparaten, kommer vissa modeller att passa bättre.

Därför köper man en matberedare med mixer

Matberedare kommer idag i många olika former och kan skilja sig en hel del från varandra. Det handlar inte heller bara om kapacitet.

Vissa matberedare kommer med mer grundläggande funktioner för att skära och strimla saker. Andra kommer med en inbyggd mixer som du kan använda för att göra deg eller vispa olika saker.

Beroende på vad du gör i ditt kök så kan det vara viktigt med vissa funktioner och tillägg. Om du till exempel har en funktionsnedsättning kan en beredare som kan göra deg vara otroligt användbar, eftersom maskinen då sköter jobbet som du annars skulle göra med dina händer.

Test av matberedare

När vi sammanställt den här guiden har vi inte gått på inget. Vi använder oss av tester från professionella konsumentråd för att avgöra vilka produkter som är bäst.

Vi går även efter kundernas omdömen för att få en bra inblick i vad själva användaren tycker.

På så vis har vi lyckats samla alla de matberedare som faktiskt är värda sina pengar. En del av dessa är lite billigare medan andra är mer åt premiumhållet och är därför lite dyrare. De är däremot alla högkvalitativa och värda sina pengar.

Innan du bestämmer dig för en maskin bör du dock fundera över vad det är som är viktigast för dig. Är det kapacitet, eller är det en specifik sorts funktion du är ute efter?

Om du vet vad som är viktigt för dig är det också enklare att hitta ett högkvalitativt alternativ.


Källor

Leave A Reply

UPP TILL 45% RABATT PÅ REDAN NEDSATTA PRISER HOS EMMA MADRAS MED KODEN: TESTAVSNITTLäs mer »